Проблемът с ранните бракове и раждания е изключително сериозен за България, тъй като

...
Проблемът с ранните бракове и раждания е изключително сериозен за България, тъй като
Коментари Харесай

Агенция за закрила на детето: Установени са случаи на деца, родили на 10,11 г, най-много са в Сливен

Проблемът с ранните бракове и раждания е изключително сериозен за България, защото към този момент са открити случаи на деца, които са родили на 10, 11 и 12 години, като Сливен е един от районите, в които са разпознати най-вече. Това съобщи основният секретар на Държавна организация за протекция на детето (ДАЗД) Камелия Николова по време на събитие в Сливен, което е част от осъществяването на Националната стратегия „ Превенция на насилието и злоупотребата с деца “ (2023 - 2026) и проекта за действието ѝ, направени под управлението на Агенцията. 

Отчетена е нужда да бъдат приложени конкретни мерки, информационни кампании, стратегии за информиране, създаване на системи и механизми за работа с родителите, с разширените фамилии, с гражданското общество за смяна на настройките и създаване на модели на държание, които да не позволяват тази форма на принуждение над деца, изясни специалистът. Предстои извънредно доста работа, която би трябвало да бъде систематична и целенасочена, сподели още Николова.

По предложение на ДАЗД в Семейния кодекс отпадна опцията за сключване на брак на малолетни лица с позволение на съда, означи тя. 

В Програмата и проекта за осъществяването ѝ са разписани конкретни стъпки, измежду които използване на потвърдили своята успеваемост положителни практики за работа в общността по предварителна защита на детските и ранни бракове, в това число стратегии и интервенции за овластяване на девойките и момчетата посредством информация и развиване на житейски умения, поддръжка за продължение на образованието и обезпечаване на благоприятни условия за професионална реализация, които да доведат до понижаване на случаите на деца в ранно общуване, на фамилни начала и случаите на малолетни и малолетни родители, показват още от ДАЗД.

По време на срещата представителите на разнообразни институции споделиха опита си в работата по превенция на ранните бракове и раждания. Представена бе активността на екипите, функциониращи на територията на Област Сливен по Механизма за взаимна работа на институциите по обгръщане и включване в просветителната система на деца и възпитаници в задължителна предучилищна и учебна възраст. Споделени бяха положителни практики като образуване на разнородни мероприятия, извънкласни форми и действия за просветителна поддръжка и ангажиране свободното време на учениците и други Срещата беше открита от регионалния шеф на Сливен, инж. Маринчо Христов. Участие в нея взеха ръководители и специалисти на няколко институции. 

През декември 2023 година от ДАЗД оповестиха, че общо 104 малолетни момичета са станали майки през 2022 година в община Сливен.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР